Zorgen om blauw licht

Zorgen om blauw licht

Ledlicht van tablets, smartphones en tv-schermen beïnvloedt onze biologische klok, maar zou volgens onderzoek ook schadelijk zijn voor onze ogen. Moeten we ons zorgen maken?

Volgens onderzoek kan het blauwe licht dat tegenwoordig alomtegenwoordig is via de ledlampen in allerlei elektronica schadelijk voor de ogen zijn. “We weten sinds de jaren 60 dat het spectrum van blauw licht het netvlies kan beschadigen”, beaamt professor Edouard Duchâteau, oftalmoloog aan het academisch ziekenhuis CHU in Luik. Ook het zonlicht is in ruime mate blauw, maar dat is geen probleem. “Onze blootstelling aan het blauwe licht van de zon wordt door de dag gespreid. Kunstmatige bronnen zijn een heel andere kwestie.”

Leds, of licht-emitterende dioden, zijn de belangrijkste kunstmatige bron van blauw licht. “Het licht ziet er wit uit, omdat het blauwe licht dat de leds uitstralen door een gele filter gaat. Het resultaat is wit licht. Bij een andere technologie geeft de combinatie van rood, blauw en groen wit licht. Die leds vind je ondertussen overal. In lampen, maar ook in televisies, computerschermen, gsm-schermen, enzovoort.”

Door die evolutie is onze blootstelling aan blauw licht aanzienlijk toegenomen. Leds zijn energiezuinig en bieden dus ecologische voordelen. De keerzijde van de medaille is dat ze slecht zijn voor onze ogen. “Onderzoek bij ratten toonde onomkeerbare schade aan het netvlies aan als ze gedurende enkele dagen 12 uur per dag aan ledlicht blootgesteld werden, in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met onze werkomgeving op kantoor”, zegt Duchâteau. “Op de mens is dat effect nog niet bewezen, maar de twijfel is gezaaid. Zo werd bewezen dat onbeschermde blootstelling aan de zon op zeer jonge leeftijd het risico op maculadegeneratie (de macula is een plekje in het midden van het netvlies, red.) op latere leeftijd verhoogt. En de patiënten die met de ziekte te maken krijgen, worden alsmaar jonger.”

Risicogroepen

Vooral kinderen en mensen die oogaandoeningen hebben of gehad hebben, zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie of glaucoom, zijn gevoelig voor de kwalijke gevolgen van blauw licht. “Bij kinderen is de ooglens nog niet helemaal volgroeid en komt 80 % van het blauwe licht op het netvlies terecht. Op de leeftijd van 20 jaar wordt nog maar 20 % van dat licht doorgelaten. Het is dus belangrijk hun gebruik van toestellen met led, oled, of amoled te beperken. Kies ook zeker geen led voor het nachtlampje.

Een gewone gloeilamp of halogeenlamp is een veel betere keuze”, stelt professor Duchâteau.

Wat dan met de scholen en rusthuizen die voor ledverlichting hebben gekozen? “Dat is op zich geen probleem, op 1 voorwaarde: de kleurtemperatuur van de lampen moet onder 3.000 kelvin (K) blijven. Anders bestaat het risico dat het netvlies beschadigd wordt, vooral bij de risicogroepen.” Het aantal K staat aangegeven op de verpakking.

Meer nog dan gsm’s of ledtelevisies, die vaak een gekleurd scherm hebben, vormen computerschermen een probleem, vooral die met een witte pagina. “In die omstandigheden is de uitstraling van blauw licht het sterkst. En velen van ons zitten toch heel wat uren naar zo’n witte achtergrond te turen. Het is dan ook belangrijk om maatregelen te treffen om onze blootstelling te beperken”, benadrukt Duchâteau (zie kader) .

Carine Maillard

Bron: Knack/Extra, Wo. 01 Nov. 2017, Pagina 14

 

Stel jonge kinderen niet te veel bloot aan blauw ledlicht”

“Stel kinderen niet te veel bloot aan blauw ledlicht” (PRESS)

“Stel jonge kinderen niet te veel bloot aan het blauwe licht van leds wegens het risico op beschadiging van het netvlies”, dat schrijft het gezondheidsmagazine Bodytalk in haar novembernummer. Led is de afkorting van light-emitting diode of lichtuitstralende diode.

Het is sinds de jaren ’60 bekend dat het spectrum van blauw licht het netvlies kan beschadigen. Leds zijn de belangrijkste kunstmatige bron van blauw licht. Dat ziet er wit uit , omdat het blauwe licht dat leds uitstralen door een gele filter gaat.

Vooral kinderen en mensen die oogaandoeningen zoals maculadegeneratie of glaucoom (gehad) hebben, zijn gevoelig voor de kwalijke gevolgen van blauw licht. “Bij kinderen is de ooglens nog niet helemaal volgroeid en komt 80 procent van het blauwe licht op het netvlies terecht. Eenmaal 20 wordt nog maar 20 procent van dat licht doorgelaten. Het is dus belangrijk bij kinderen het gebruik van toestellen met led, oled of amuled te beperken. Kies zeker geen led voor het nachtlampje. Een gewone gloeilamp of halogeenlamp is een veel betere keuze”, aldus professor Edouard Duchateau van het CHU in Luik.

Leds vind je in lampen, televisies, computerschermen, gsm-schermen, enzovoort. Ook volwassenen passen beter op. “Onderzoek bij ratten toonde onomkeerbare schade aan het netvlies aan als ze gedurende enkele dagen 12 uur per dag aan ledlicht blootgesteld werden in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met onze werkomstandigheden op kantoor. Het effect op de mens is nog niet bewezen, maar de twijfel is gezaaid”, aldus Duchateau. Meer nog dan gsm’s of ledtelevisies vormen computerschermen een probleem. Dat is vooral het geval voor die met een witte pagina want dan is de uitstraling van blauw licht het sterkst.

Bodytalk raadt aan de kleuren van het computerscherm te veranderen en te kiezen voor warme kleuren. Ook de helderheid van het gsm-scherm wordt best aangepast door de nightmodus in te schakelen of voor warme kleuren te kiezen. Houd voorts een flinke afstand tot het televisiescherm, want door de afstand is het blauwe licht minder geconcentreerd.

Tegen de zon dient men zich te beschermen met een zonnebril met aangepaste glazen en goede kwaliteit, want ook het zonlicht is in ruime mate blauw. Wie ledlampen aanschaft moet voor goede kwaliteit kiezen.

Bron: Belga, Wo. 15 Nov. 2017, Pagina 0

Meer items Zorgen om blauw licht

Stel zelf je Ray Ban samen

Customize nu zelf je Ray Ban bij ons in de winkel met het Ray Ban Custom Lab.

Zeiss wijnglasactie

We zetten het nieuwe jaar goed in want in januari 2020 ontvangt u bij aankoop van een paar Zeiss multifocale glazen, een set van 6 Schott Zwiesel wijnglazen in Titan Kristal. Kom dus langs voor uw nieuw paar Zeiss multifocale glazen.

Steeds een gratis ravotbril voor de allerkleinsten

Altijd gratis ravotbril Spelen en een bril dragen is voor onze allerkleinsten soms een beproeving. Wees gerust, want bij ons krijg je stééds een gratis ravotbril (tot 12 jaar). Onze nieuwe collecties voor de kids zijn binne

Hoe draagt u een mondmasker in combinatie met uw bril?

Hoe draagt u een mondmasker in combinatie met uw bril? Een mondmasker dragen is niet zo aangenaam en al helemaal niet als daarbij je brillenglazen aandampen. Zo zie je niets meer en moet je constant je bril reinigen. Absoluut te vermijden aangezien het door de coronamaatregelen..

Nieuwe collecties bij Eye Candy

ij Eye Candy hebben onze nieuwe collecties hun intrede gedaan. Je vindt nieuw Eye Candy van Mykita, Gucci, Oliver Peoples, Tom Ford, Céline en zo veel meer. Is je zicht in orde? We nemen graag de tijd en bekijken het samen met u.  Geniet in november nog van onze actie, 40 euro korting op een unifocale bril of 150 euro korting op een multifocale bril.

Ray Ban op sterkte glazen!

Ray Ban op sterkte glazen!

Nieuwe Odette Lunettes

Bij Eye Candy vind je nu de allerlaatste collectie van Eline De Munck. Odette Lunettes werkt vanaf nu niet meer met verschillende collecties, maar wel met twee gloednieuwe lijnen waar telkens nieuwe monturen aan worden toegevoegd.

Havaianas sunglasses

De zonnebrillen van Havaianas worden gekenmerkt door sunshine, fun en functionaliteit in allerlei hippe kleuren en leuke vormen. Bij de hele collectie zijn de frames en de zijkanten vervaardigd uit het kenmerkende Havaianas rubber, net zoals de bekende flipflops. Het leven is extra zonnig met deze fleurige collectie.

5 tips tegen die verblindende laagstaande zon in de auto

5 tips tegen die verblindende laagstaande zon in de auto

Chloé Eyewear, nieuwe collectie bij Eye Candy!

De stijlvolle herfstcollecties ontdekken bij Eye Candy? We laten je graag kennis maken met de prachtige collectie van Chloé.

10 tips voor een goede zonnebril

De 10 tips voor een goede zonnebril vindt u hier.

Zeiss zonneglazen promotie

De UV index in België breekt records. Maar ook met vakantie in het vooruitzicht, is een goede zonnebril geen overbodige luxe. Zorg voor een goede UV bescherming, ook bij lage intensiteit van de zon. We adviseren je graag hoe je je zicht best beschermt, ook in de auto. En geniet van onze zomerpromotie: 50% korting op multifocale zonneglazen van Zeiss.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x