10 tips voor een goede zonnebril

(bron: https://oogfonds.nl/alles-over-ogen/tips-voor-gezonde-ogen/zonnebril/)

Dat Uv-straling schadelijk is voor de huid, weten de meeste mensen wel. Dat hetzelfde geldt voor ogen is helaas nauwelijks bekend. De schade merk je ook niet meteen, maar op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen goed blijven zien of slechtziend worden. Zonder goede bescherming kan Uv-straling namelijk permanente schade aan de ogen veroorzaken.

Blootstelling aan overmatige Uv-straling verhoogt het risico op staar (cataract) en recent onderzoek noemt ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Deze netvliesaandoening is in Nederland de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht.

Voor de vorming van deze oogziektes geldt, net als voor huidkanker, dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode. Een goede zonnebril is dan ook essentieel. 

Een zonnebril hoeft niet duur te zijn om je ogen goed te beschermen. Het Oogfonds adviseert om bij het kopen van een zonnebril wel te letten op de volgende punten:

Tips voor een goede zonnebril:

  • De zonnebril geeft 100% Uv-bescherming. Deze aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril als 100% UV of UV400.
  • De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het Uv-licht je ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
  • De zonnebril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 wil zeggen tot 20% absorptie van het licht en bescherming 4 wil zeggen 92-97% lichtabsorptie. Absorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kunt u in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met markering CE 3.
  • De kleur van de glazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. De kleur heeft geen effect op de Uv-bescherming!
  • De glazen moeten optisch zuiver zijn oftewel vrij van vertekeningen.
  • Het is geen noodzaak, maar afhankelijk van het gebruik kan het kan goed zijn om de glazen polariserend te laten zijn zodat hinderlijke schitteringen geneutraliseerd worden.
  • De glazen moeten van onbreekbaar polycarbonaat zijn.

 

Wij verbouwen van 26 februari t/m 14 maart

Nieuwsupdate! Van 26 februari t/m 14 maart wordt er flink gewerkt aan een compleet nieuwe winkel en zijn we gesloten. Onze winkel krijgt een spiksplinternieuw interieur met nog meer plek voor de allermooiste collecties, de allerbeste oogzorg en het scherpste stijladvies. U vindt ons vanaf 15 maart op dezelfde vaste locatie met het vaste team. Tot binnenkort!

22 maart 2024

Zeiss zonneglaspromotie

De lente is in aantocht, de dagen worden langer en de zon maakt zijn intrede. Ontdek de zonneglaspromotie bij Eye Candy.

17 juni 2022

Dita Lancier, nieuw bij Eye Candy!

Dita Lancier met een geavanceerde lenstechnologie voor land, zee en lucht. Verbeterde kleur, high definition details, superieure helderheid, contrast en diepte voor optimaal zicht in de meeste omgevingen en een geïntegreerde polarisatie­technologie die reflecties elimineert.

5 tips tegen die verblindende laagstaande zon in de auto

5 tips tegen die verblindende laagstaande zon in de auto

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x